Buurtcomité Ekkergem

Buurtcomité Ekkergem

Zaterdag 29 juni 2024

Met 11 teamleden en sympathisanten van de themagroep Energie Ekkergem vertrokken we iets na 13 u vanuit het Ekkergemparkje. Zoals gevraagd was iedereen voorzien van een helm en een fluo hesje.

Onder leiding van Herman hadden we het plan om in de omgeving een 3 tal projecten te bezoeken.

Kort na het vertrek maakten we een korte en zeer leerrijke halte bij een perceel aan de Hagelandkaai retegenover Portus Ganda, waar een automatische boormachine klaar stond om de basis te leggen van een privaat geothermie project.

In Sint Amandsberg hielden we halt aan het Potuitpark. In het park zijn 18 nieuwbouwwoningen en een appartementsgebouw met 30 wooneenheden aangesloten op een collectief geothermisch warmtenet. De bron bestaat uit 85 boringen van 150m. Via een beperkt aantal collectoren wordt een centrale warmtepomp en een grote (platen)warmtewisselaar gevoed. In de vrij imposante centrale machinekamer staan ook 3 ruime buffervaten. Elke woning heeft daarnaast zijn eigen boosterwarmtepomp. Het warmtenet is een 4-pijpsysteem dat toelaat om tegelijk een deel van de woningen te verwarmen en andere te koelen, wat bijdraagt tot maximaal comfort. Interessant is ook het feit dat het net volledig in handen is van particuliere investeerders via de burgercoöperatie Energent. Recent vernamen we dat Van Marcke Engineering het technisch ontwerp heeft uitgevoerd.

De tweede halte was in Wondelgem, waar we een eengezinswoning bezochten. Eén boring en een volautomatische warmtepomp houden het hele jaar door de woning op een constante temperatuur. Het systeem is geïnstalleerd door Eco Heating, die al ruime ervaring heeft met dit concept.

De derde halte was bij een recente nieuwbouwwoning in Mariakerke, waar de geothermische warmtepomp ontworpen en geïnstalleerd werd door Mouton Technics. Dit systeem is zeer vergelijkbaar met dat van het vorige bezoek. Naar verluidt zijn hier 3 boringen uitgevoerd.

Zoals voorzien  bereikten we om 16u30 via de Groendreef en de Zuidkaai de Coupure, waarna iedereen huiswaarts fietste, met een paar uitzonderingen die gingen napraten in De Walrus.

Deze activiteit heeft bij alle deelnemers sterk bijgedragen aan de beeldvorming en de kennis over geothermie. Opvallend is wel dat het hier gaat over 3 (4) nieuwbouwprojecten met telkens een voor de boormachines ruim bereikbare privé ruimte (bouwgrond, park of oprit). In een smalle straat met bestaande woningen is de uitdaging wellicht groter.

Detail-gegevens over de bezochte woningen zijn bekend bij de themagroep Energie Ekkergem.

Foto’s: Lander