Buurtcomité Ekkergem

Buurtcomité Ekkergem

 Zaterdag 13 juli 2024

Heb je (tot 21/04/2025) op een druilerige of net tè warme dag even geen inspiratie? Eén adres: de lopende expo Wonderkamer van de WAARHEID “ in het Gentse Universitair Museum (Ledeganckstraat). S.M.A.K, MSK Gent en Plantentuin liggen vlakbij, waardoor het een heuse familie uitstap kan worden.

Op aangeven van Patrick Pauwels (lid van themagroep Energie Ekkergem en vrijwilliger bij het GUM) mochten we op een mooie zaterdagnamiddag (zie later) de lopende tentoonstelling bezoeken. Onder leiding van een enthousiaste en onderlegde gids werden waarhedenzekerheden en ideeën afgetoetst tegen het licht van de (huidige) denkpatronen en wetenschappelijke bevindingen.

De expo bestaat uit een thematische selectie (kunst) objecten uit de -nu- gecentraliseerde musea van de verschillende Gentse faculteiten. Wat is (in onze zoektocht naar de waarheid) hierbij de rol van de kunst? Was een mouseion niet een tempel/plaats gewijd aan de Muzen? Ligt de oorsprong van musea niet mede bij de voormalige kunstkabinetten? Vertelt een museum dan (altijd) de waarheid? Is het de bedoeling onze verbeelding te (over) prikkelen of net onze angst (voor het onbekende) te onderdrukken? Bezorgt een (bezoek aan) museum een houvast in deze ‘fake’ tijden?

Als je vorige het wat te zwaar op de hand vindt worden is er (voor de kinderen onder ons) nog Professor TWIJFEL en de onderZOEKTOCHT of (ergo) de reis met Vlieg in de aanpalende Plantentuin. Dat was ook wat wij deden: achteraf een bezoekje aan de serres en de plantentuin met afsluitend een hapje en drankje (Dank je Lieve en Herman) in een zonovergoten bloemenpracht.

Konden we (Themagroep Energie Ekkergem) een meer exemplarische locatie vinden om het ‘werk’jaar af te sluiten? Nog maar eens een bewijs dat ‘groen’ bijdraagt aan een goed (groeps) gevoel en de bevestiging dat we onze queeste naar een fosielvrije manier om onze wijk te verwarmen (willen) toetsen aan (voortschrijdende) waarheden.

Foto’s: Freddy

Zie ook: https://www.gum.gent / ugent.be