Buurtcomité Ekkergem

Buurtcomité Ekkergem

3-30-300

Wil je samen met mij een test doen? Kijk eerst eens naar buiten. Hoeveel bomen zie je? Als het er meer dan drie zijn, is dat een goed teken. Ga nu naar buiten en loop maximaal 300 meter. Als je langzaam loopt, duurt het ongeveer vijf minuten. Kun je in die tijd een park bereiken? Mooi, je hebt nog één stap te gaan. Dit is iets moeilijker en vergt een goed beoordelingsvermogen. Loop langzaam naar huis. Maak gerust omwegen. Welk percentage van het land in je buurt ligt onder het bladerdak van bomen – als dat meer dan 30% is, dan is dat fantastisch. Je woont in een topwijk! (1)  

Professor Chris Verheyen van de Faculteit Bioingenieurs legde het vorige week uit aan onze themagroep Hitte-eiland en Biodiversiteit: “Eén boom voor je huis maakt niet veel verschil voor je gezondheid, biodiversiteit of de temperatuur van je buurt. Daarvoor heb je veel groen nodig, vele soorten groen, hoog en laag, én … << aanvullen door LVDS >> – eindigen met 3-30-300  

De 3-30-300 regel is ontwikkeld door Cecil Konijnendijk. Hij is een internationaal erkend wetenschapper gericht op de rol van bossen en bomen in steden. Zijn 3-30-300-regel kan worden gebruikt om te meten hoe groen een wijk is. Ten eerste of er drie bomen zichtbaar zijn vanuit elk huis. Ten tweede of 30% van de buurt in de schaduw van bomen ligt. En ten derde of er op 300 meter van elk huis een park is. 

De themagroep Hitte-eiland en Biodiversiteit gaat hiermee aan de slag. Hoe zou Ekkergem scoren volgens de 3-30-300 regel? Wil jij graag meewerken aan deze meting, of ben je benieuwd naar de resultaten, neem contact! 

Bronverwijzingen 

  1. bron: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (www.ozhz.nl