Buurtcomité Ekkergem

Buurtcomité Ekkergem

Inspiratiekaart warmtezonering

Op 28 november 2022 was Luc Meskens van Energent te gast in de Buurtschuur voor een lezing over verwarmen en koelen in Ekkergem in de toekomst. Energent is een burgercoöperatie die in 2013 ontstaan is in de wijk Macharius. Luc Meskens is algemeen coördinator van Energent.

Het denken over verwarming en koeling in Ekkergem startte binnen de themagroep Hitte-eiland en Biodiversiteit. De stad wordt warmer in de zomer, en dat bedreigt de biodiversiteit. Wanneer we gebouwen koelen, dan verwarmen we de stad nog meer, tenzij we die warmte opslaan. Kunnen we in de winter verwarmen met de hitte die we in de zomer afvangen? Technisch kan dat. Maar in Ekkergem is daar een lokaal warmtenet voor nodig.

Luc Meskens heeft ervaring met warmtenetten. Het is nog lastig om ze rendabel te maken, vertelde hij, onder meer omdat in België elektriciteit relatief duur is ten opzichte van gas. Luc toonde de inspiratiekaart warmtezonering. In het centrum van Ekkergem lijkt een warmtenet een rendabele oplossing en aan de rand van de wijk zouden individuele warmtepompen aangewezen zijn. Maar dit beeld kan snel veranderen als de energieprijzen veranderen.